Menü Bezárás

Bozótírtás, fakivágás, tujairtás

Fakivágás, a szükséges rossz

Nem szeretek fát kivágni, de sajnos sokszor nincs más választás. A fák nagyon fontosak, tisztelnünk kell őket, oxigént bocsájtanak ki, elnyelik a szén-dioxidot, ezzel állandóan frissítik a levegőnket – egy érdekes adat: egyetlen méretesre nőtt lombhullató fa képes annyi oxigént termelni egyetlen évszakban, amennyit tíz ember belélegez egy év alatt. A kertekben a segítségükkel létrehozhatunk hűsítő árnyékot, ami alatt megpihenhetünk, ráadásul sok-sok állatnak menedéket nyújthatunk. Mégis eljön olykor az az idő, amikor meg kell válnunk a kertben található fától.

 

Mikor lehet szükség fakivágásra?

Azt az elvet vallom, hogy a fákért küzdeni kell, érdemes mindent megtennünk azért, hogy minél tovább éljenek. A helyszíni szemlén átvesszük a lehetőségeket, ha meg lehet menteni a fát, akkor megosztjuk a tulajdonossal az észrevételeinket. Sok esetben elegendő egy alapos metszés, ifjítás, vagy éppen növényvédelmi permetezés. Ha a fa közvetlen baleset-, és/vagy életveszélyt jelent, akkor nem kérdés, hogy az adott növényt kivágjuk. Sort kell keríteni a fakivágásra abban az esetben, ha a növény elszáradt, nem él, menthetetlenül beteg

 

Hogyan működik a fakivágás?

Nem túl nagyméretű fák kivágását vállalom, alpin technikát nem sajátítottam el, így a nagyon magas, épületekhez közel telepített fák kivágását nem vállalom. Mindig, minden esetben a fakivágás előtt a helyszínen megtekintem a fát, és ha vágásra kerül sor, akkor ágról-ágra haladva, minél kisebb pusztítást végezve kivágom a fát. Ha a tulaj másképpen nem szeretné, erőkarként 1,5 métert meghagyok a törzsből, így azonnal eltávolítható a gyökér, de később sem fog gondot okozni. A keletkezett hulladékot szükség esetén el is szállítom, még a gyökereket is. A fa helyén rendet hagyok, a fakivágási munka után úgy fog tűnni, mintha nem is lett volna ott fa.

 

A fakivágásnak is vannak szabályai

Kevesen tudják, de a fakivágásnak vanna bizonyos szabályai, amiket be kell tartanunk. Éppen ezért javaslom azt, hogy a fakivágást szakember végezze – ő ugyanis tisztában van azzal, hogy milyen esetben kell engedélyt kérnünk és hova kell ezért fordulni. A szakemberek ráadásul rutinnal rendelkeznek, ami segít abban, hogy elkerüljük a nagyobb károkat, még fiatal voltam, én sem tudtam elképzelni, mekkora bajt tud okozni egy rosszul kivágott fa. Nem utolsósorban szakember tudja azt is, hogy milyen esetben kell mindenképpen pótolni a kivágott fát, és hogy milyen fát lehet a korábbi, kivágott növény helyére ültetni.

 

Bozót-, és tujairtás

Az évek alatt specialitásom lett a smaragd tuják gyökerestől való eltüntetése, több mint ezer darabtól szabadítottam meg a kerteket. Ugyanakkor üres telket, erdős területet is tisztítom már meg bokroktól, fáktól, sok esetben eléggé extrém körülmények között, volt olyan eset, amikor nem láttam másfél méternél tovább, olyan sűrű volt a növényzet. A smaragd tujáknak sajnos vagy nem sajnos, de nincs helyük Magyarországon, nem bírják ezt a klímát, így sorra betegednek meg és száradnak el. Munkámra mindig garanciát vállalok, és számlát is adok az elvégzett munka után. Ha felkeltettem az érdeklődésedet, keress meg bátran, vagy töltsd ki ajánlatkérő formunkat: Ajánlatkérés