Menü Bezárás

Ezért a babérmeggy a legtökéletesebb sövénynövény!

Munkám során megtapasztaltam, hogy az emberek szeretnek kicsit elbújni a szomszédtól, a világtól, ezért pedig sövényt telepítenek. A nagy kérdés mindig az, hogy milyen növényből készüljön a sövény, a válaszom pedig általában az, hogy babérmeggyből. Hogy miért lett a babér a személyes kedvencem? Ezt fogom most elmondani nektek!

Tudod, milyen előnyökkel jár, ha szakember végzi a kertedben a sövénytelepítést? Kattintsd ide és önts tiszta vizet a pohárba!

Régen nagy sláger volt, ma már nem való a kertbe

Korábbi cikkemben már leírtam sok mindent a tujákról, leginkább a smaragd tujákról (itt olvashatjátok el), de azért pár szót most is mondanék róluk. Régen szinte minden kertben ott voltak ezek a tuják, mivel gyorsan nőttek és igénytelenek voltak. A gond csak az, hogy a magyarországi klímával nincsenek kibékülve, és a mostanra 4-6 méterre is megnövő tujákat szépen sorban ki kell szedni. Manapság is telepítenek sövényt smaragd tuják segítségével, én viszont nem ajánlom senkinek.

 

Legyen mindenhol Leylandii(?)

A Leyland-ciprus követte a smaragd tuját, ez lett a következő slágernövény, ez pedig nem is véletlen. A Leyland növekedési üteme gyors, egy év alatt akár 80-100 centimétert is nő, teljesen sűrű, átláthatatlan falat képez. A gond vele az elhanyagoltsága, ugyanis sokan nem tudják, hogy mekkora méreteket képes elérni ez a növény akkor, ha nincs vele foglalkozva.

A Leyland teljes magassága elérheti a 10-15 métert, szélessége pedig 4-5 méter is lehet. Hívtak már pár olyan sövényhez, ami 5-6 méter magas és 4 méter széles volt, a megnyírása eléggé pénztárcába nyúlós és a szakembereknek is olykor kihívást jelent. Összességében szép megjelenésű, dekoratív, és ha folyamatosan foglalkozva van vele, akkor ott a helye a kertben.

 

A babérmeggy viszont tökéletes választás!

A babérmeggynek számos fajtája ismert, most viszont kimondottan a ’Novita’ fajtáról fogok beszélni, mivel a legtöbb tapasztalatom ezzel a növénnyel van. A Novita végső magassága 4-5 méter környékén mozog, örökzöld növény, ami sűrű, átláthatatlan falat képez. Levelei nagyok, fényesek, hosszúkásak, dekoratív megjelenésűek, virágai tavasszal, fürtökben nyílnak.

Előnye, hogy kifejezetten gyorsan nő, metszése könnyű, még akkor is, ha korábban el volt hanyagolva. És amiért ajánlom, az az igénytelensége, volt olyan kert, ahol sem öntözőrendszer nem volt, se jó talaj. A kérés az volt, hogy minél olcsóbb legyen a sövény telepítése. Így kiástam az ültetőgödröt, ami tele volt sittel, majd egy kis marhatrágyát tettem az aljára és a kitermelt talajt összekevertem virágfölddel, ezzel lett beültetve.

Azóta eltelt 3 év, a babérok mindegyike él és virul, szépen fejlődik. Azt azért megjegyzem, hogy abban az esetben, ha többet van öntözve, jobb a talaj és tápanyagot is kap minden évben, akkor fejlődése gyorsabb és hamarabb alakul ki az átláthatatlan sövény.

A babérmeggyet szoktam más növényekkel vegyítve ültetni, kimondottan jól mutat a sövényben, ha babér mellett helyet kap például korallberkenye, júliaborbolya, vagy éppen kecskerágó.

Vélemény, hozzászólás?