Menü Bezárás

Bemutatom a legszínesebb, legszebb sziklakerti növényeket

Sziklakerti növények

Imádom a sziklakerteket, leginkább azért, mert segítségükkel a legkisebb helyekre is képesek lehetünk színeket és formákat varázsolni. Titkuk a sziklákon kívül a növényekben rejlik, mostani írásomban bemutatom nektek a legkülönlegesebb darabokat, amik tökéletesen illeni fognak a sziklakertetekbe!

 

Sziklakerti növények – Pázsitviola (Aubrieta cultorum)

A pázsitviolával megismerkedhettetek már egy korábbi cikkemből (ide kattintva olvasható), úgyhogy most csak egy pár szót mondok róla. A pázsitviola alacsonyra növő évelő örökzöld, különlegessége, hogy mesés párnát alkot, élénk lila, kékeslila rózsaszín színben pompázik májustól egészen az ősz kezdetéig.

Jenő Szabó képe a Pixabay -en.

 

Sziklakerti növények – Tengerparti pázsitszegfű (Armeria martima)

Tömör, kerekded párnát képez, üde színvolt lehet a sziklakertben. Fehér, piros vagy rózsaszín virágai tavasszal kezdenek nyílni és egészen augusztusig díszítenek, ősszel ráadásul másodvirágzást is várhatunk tőle. A szárazságot jól tűri, napfényigénye magas.

 

Sziklakerti növények – Varjúháj (Sedum)

A varjúhájak között találhatunk alacsony és középmagas fajokat, külsejük is változatos, éppen ezért érdemes többfélét összeválogatni belőlük. Lágyszárú pozsgás növények, húsos leveleikben vizet raktároznak, így képesek az extrém szárazságot is elviselni.

Unachicalinda képe a Pixabay -en.

 

Sziklakerti növények – Kövirózsa (Sempervivum)

Az egyik legismertebb sziklakerti növény a kövirózsa. Évelő pozsgás, sok sarjat nevel, talajtakaró vagy párnás. Tőrózsában növő levelei változatos méretűek, csúcsuk fajtól függően lehet tompa vagy hegyes, színük zöld, pirosas vagy kékes. Igénytelen növény, a szárazságot kiválóan bírja, a sok napsütést meghálálja, minél több fényt kap, annál jobban fejlődik. Csak a pangó vizet nem tűri, ha nem folyik el róla a víz, könnyen kirothad.

Ilona Ilyés képe a Pixabay -en.

 

Sziklakerti növények – Deres csenkesz (Festuca glauca)

Alacsony termetű, mutatós díszfűfajta, ami nagyon jól érzi magát sziklakerti körülmények között. Díszítőértékét kék, fűszálszerű levélzete, félgömb alakú habitusa, valamint tavasztól nyár elejéig nyíló virágai adják. Ellenálló növény, kedveli a sok napsütést, jól bírja a szárazságot, viszont a nedves környezetet nem szereti.

 

Sziklakerti növények – Közönséges levendula (Lavandula angustifolia)

Örökzöld, aromás illatú félcserje, 60-80 centis magasságot ér el, bokros növekedésű, dúsan ágas, vékony szárain június-július környékén jelennek meg az első virágok. Mélylila, kékeslila, rózsaszínes virágai illatosak, mutatósak, a méhek nagy kedvencei. Jól tolerálja a szárazságot, a napsütést pedig kifejezetten kedveli.

 

Sziklakerti növények – Szürke cipruska (Santolina chamaecyparissus)

A szürke cipruska örökzöld, illatos félcserje, ami az 50-60 centis magasságot éri el. Párnaszerű bokorrá fejlődik, levelei molyhosak, szürkések, virágai gombszerűek, sárgák, általában júniusban kezdenek nyílni. Gyors növekedésű, viszont a keményebb fagyokon érdemes takarni, mert visszafagyhat.

Manfred Antranias Zimmer képe a Pixabay -en.

 

Sziklakerti növények – Mohalevelű kőtörőfű (Saxifraga x arendsii)

Kompakt méretű növény, leginkább vékony virágszárakon nyíló világos vagy sötétrózsaszín virágaival díszít a tavasz kezdetén. Kedveli a napsütést, de jól viseli a félárnyékos helyet is. Rendszeres, de mérséklet öntözést igényel, meghálálja, ha mindig kissé nyirkos a földje.

Manfred Richter képe a Pixabay -en.

Borítókép: congerdesign képe a Pixabay -en.

Vélemény, hozzászólás?