Minden év elején érkezik a kérdés: mikor, hogyan és miért végezzük el a gyümölcsfák metszését? Mostani cikkemben minden egyes kérdésre megpróbálok választ adni!
Gyümölcsfák metszése – Mikor ne metsszük a gyümölcsfákat?
Két olyan eset is van, amikor szigorúan tilos metszeni a fákat! Az első idő akkor érkezik el, amikor a gyümölcsfán már megjelentek a gyümölcsök – ha ilyenkor ejtünk sebet az ágakon, akkor sokkal kevesebb lesz a termésünk. A második alkalom az, amikor a fánk tökéletes alakú, méretű és ráadásul még egészséges is – felesleges bántani a növényt ilyenkor!
Gyümölcsfák metszése – Mikor metsszük a gyümölcsfákat?
Szerintem az emberek többsége már összezavarodott a sok tanácsot látva, ugyanis szinte minden oldalon mást olvashatunk – ez egyébként annak köszönhető, hogy nem egyféle gyümölcsfa létezik, a különböző fajtáknak pedig eltérők az igényei. Némelyiket kora tavasszal kell metszeni, másikat nyár közepén, de olyan is akad, amit a téli hidegben. Tehát, mikor kell elvégezni a metszést? Egyszerű a válasz: amikor a fának igazán szüksége van rá! Furán hangzik? Akkor azt mondom, hogy nehéz olyan időszakot találni egy fa életében, amikor nem tenne jót neki a metszés, ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy a tél végi metszéssel nem okozunk kárt.
Gyümölcsfák metszése – Miért metsszük a gyümölcsfákat?
A metszés segít abban, hogy új hajtások jelenjenek meg, ezáltal legyen több termésünk. A metszéssel segíthetjük a gyümölcsfát abban, hogy elérje a teljes termőkapacitását. Ugyanakkor a metszés során eltávolítjuk a beteg, száraz ágakat, amik csak gondot okoznak a fa életében.
Gyümölcsfák metszése – Hogyan metsszük a gyümölcsfákat?
Fontos, hogy mindig éles, tiszta, fertőtlenített szerszámokat használjunk, az életlen, rozsdás eszközök több kárt okoznak, mint hasznot – a sebek nehezebben gyógyulnak be és el is fertőződhetnek. Metszés során ügyeljünk arra, hogy mindig egy rügy elágazásánál végezzük el a metszést. Minél közelebb vágunk ehhez a ponthoz, annál kevesebb energiát pazarol majd el a fa a nem termékeny részekre. Ha szeretnénk szélesebb fát, akkor az oldalra növő rügyeket részesítsük előnyben. Fontos, hogy a fa lombozata határozott legyen, és biztosítsuk a szellőzöttséget, a jó légáramlást. Ez teszi lehetővé a fa számára, hogy kellő mennyiségű gyümölcs teremjen meg rajta, amelyek így védettebbek lesznek a betegségekkel és kártevőkkel szemben. A metszés után végezzük el a tápanyagutánpótlást, hogy könnyebben kapjon új erőre a növény.