Menü Bezárás

A szőlő metszésének fortélyai

Szőlő metszése

Mikor kerítsünk sort a szőlő metszésére, hogyan kell elvégeznünk a szőlő metszését, mire érdemes odafigyelnünk a szőlő metszése során? Megannyi kérdés…Most mindenre választ adok nektek!

 

Szőlő metszése – Szükséges a szőlő metszését elvégeznünk?

A válasz természetesen az, hogy igen, ugyanis ahhoz, hogy szép fürtöket hozzon a növényünk, muszáj metszenünk. A szőlőtőkének van természetes fejlődési iránya, amit metszéssel befolyásolva elérhetjük, hogy nagyobb szemű, savban szegényebb, valamint édesebb gyümölcs legyen rajta. Ennek érdekében el kell távolítanunk az öregebb, betegebb, csökkent termőképességű részeket, vissza kell metszenünk a termővesszőket és alakítanunk kell a tőke alakján. Ha nem végeznénk el a szőlő metszését, vagyis engednénk, hogy elburjánozzon, túlteremjen, azzal sokat ártanánk, mivel a mennyiség a minőség rovására menne, sok szőlőnk lenne, de azok kevésbé édesek, ízletesek lennének.

 

Szőlő metszése – A szőlő metszésének ideje

Az időponttal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, én azon az oldalon állok, ahol azt mondják, hogy az őszi lombhullástól tavaszig végezzük el a metszést, a legideálisabb pedig, ha december előtt nem kezdünk neki. Ha fagytól veszélyeztetett fajtáról van szó, akkor mindenképpen fagymentes, kora tavaszi, de még rügyfakadást megelőző időpontot válasszunk.

 

Szőlő metszése – Szőlő metszése az első három évben

Az első évben a főhajtást vissza kell metszenünk 3 szemnyire a talaj közelében, így gyorsabb fejlődést fogunk elérni. A második évben a szőlőtőke rengeteg oldalhajtással fog rendelkezni, ezek közül a két legszebbet kell kiválasztanunk, a többit pedig tőből eltávolítani (erre egész évben oda kell figyelni, mindig el kell távolítani a friss oldalhajtásokat). A kettő közül az erősebbet kötözzük karóhoz, dróthoz, a másikat lemetszhetjük tőből. A harmadik évre ez a vessző lesz a főág, melynek szintén lesznek oldalhajtásai, ezeket már ne vágjuk le, kötözzük fel drótra, lugasra.

 

Szőlő metszése – A váltócsapos metszés

Kisebb kertekben ez az elterjedtebb metszési technika. A metszés során az egymás mellett növő termővesszők között hosszú és rövid csapokat metszünk, a rövid 1-2 rügy, a hosszú 3-4 rügy hosszúságú. A rövidekből a következő éven lesznek termővesszők, a hosszúakon pedig az idei évben fog teremni a szőlő. A hosszú termőrészt mindig a tőke végére hagyjuk.

 

Szőlő metszése – A szálvesszős metszés

A modern termesztésben ez az elterjedtebb technika, a borászok is ezt használják. 2 vagy 3 hosszabb, 6-8 rügynyi termővesszőt hagyunk meg, általában rövid csappal, ami a következő évi termőterületünk lesz. A metszés során ne hagyjunk meg sok termővesszőt, ne terheljük túl a tőkét. A maradó mindig a legszebb, legegészségesebb, legjobb helyen találhatók legyenek, amik a szőlőtőke ágának végén helyezkednek el.

 

Szőlő metszése – Az ifjító metszés

Bármelyik technikát is válasszuk, mindig végezzük el a tőke ifjítását is. Metsszük vissza az öreg, terméketlenebb tőkerészeket, és ügyeljünk arra, hogy kezelhető méretű legyen a tőkénk Azokat a szőlővesszőket hagyjuk meg, amik a következő évben termőterület lesz, a többit metsszük le tőből. Remélem, hogy sikerült mindent elmondanom, amit tudnotok kell, ha esetleg kimaradt volna valami, keressetek meg nyugodtan!

Michael Tampakakis képe a Pixabay -en.

Vélemény, hozzászólás?