Menü Bezárás

Ezek a legjobb növények smaragd tuják helyett

Azt már szerintem mindenki tudja, hogy a tujáknak semmi keresnivalójuk nincs Magyarországon, véleményemet egy korábbi írásomban kifejtettem nektek (itt elolvashatjátok), most viszont arra térek ki, hogy milyen növényt ültethetünk helyettük!

Kérj inkább segítséget a sövénytelepítéshez, egy igazi szakember meg tudja mondani, milyen növényt telepíts és hogyan, részletekért kattints ide! 

Továbbra is a smaragd tujákról van szó…

Magyarországon semmi keresnivalója a régen sokak által favorizált smaragd tujának, ennek az az egyszerű oka, hogy nem a magyarországi klímát kedvelik. Nálunk nyáron túlságosan meleg van és nem megfelelő a páratartalom sem. Sokszor próbáltuk már megmenteni ezeket a növényeket, volt, hogy sikerült is, de sajnos mindenkinek be kell látnia, hogy a védekezés szélmalomharc és hosszútávon nem megoldás. Az sem túl jó, ha folyamatosan, kéthetente vegyszerezzük a környezetet, ha pedig egyszer elmarad, már el is kezdődik a barnulás. A kertjeimben ragaszkodnak a smaragd tujához, én viszont mindig elmondom, hogy előbb-utóbb meg kell válni tőlük, nincs más megoldás. Na, de mit tegyünk a helyükre? Nézzük!

 

Tuja helyett babérmeggy

A babérmeggyre nem szeretnék most sok időt áldozni, mivel egy korábbi írásomban elmondtam, hogy miért tartom a legideálisabb sövénynövénynek, ezt ide kattintva olvashatjátok el. A babérmeggyből is létezik több fajta, alacsony, valamint magas növekedésű, keskeny, valamint széles levelű. Gyorsan nő, kiválóan tolerálja a metszést, nem válogat talajban sem, örökzöld, pár év alatt szép sövényt alakít.

Tuja helyett korallberkenye

A korallberkenye szintén örökzöld, zöld-piros lombozata egész évben díszíti a kertet, tavasszal pedig fehér virágokat hoz. Magassága 2,5-3 métert éri el, metszéssel tökéletes sövény alakítható belőle. Előnye, hogy nem nagyok az igényei, időnként viszont gondot okozhat a lisztharmat, a tűzelhalás és a levélfoltosság, ezek ellen permetezéssel kell védekeznünk. Kedveli a napos és az árnyékos helyet is, talajra sem kényes, de még az öntözésre sem, az idősebb növények jól tűrik a szárazságot.

 

Tuja helyett leylandii

A Leyland-ciprus sokak számára ismert, mivel a smaragd tuják után ezek a növények terjedtek el a legjobban. Nem véletlen, mivel a leylandii gyorsan nő, pár év alatt képes 2-3 méter magas, összefüggő, átláthatatlan sövényt képezni. Talajban nem válogat, jól tűri a szárazságot, egy év alatt akár 1-1,5 métert is nőhet. Hátrányának is nevezem a gyors növekedést, mivel, ha nem figyelünk oda rá, akkor sok bajunk lehet vele. Felkopaszodhat, megnyúlhat, ami később nehézzé teheti a nyírást és a sövénnyé alakítást. 20 éves korára elérheti a 20 méteres magasságot is, ráadásul terebélyes növényről beszélünk, aminek a nyírása már a legtöbb esetben szakember segítségét kívánja – mi például rendszeresen nyírunk 6-7 méter magas és 5-6 méter széles sövényfalakat, amik már embert próbáló méretet jelentenek.

Tuja helyett tiszafa

Ha türelmes vagy, a tiszafa tökéletes választás, ha nem, akkor ne is olvass tovább, keress mást. A tiszafa őshonos növény, kiválóan bírja a magyarországi klímát, nem igazán láttam még betegségét, ellenálló növény. És hogy miért kell a türelem? Ugye, a Leyland-ciprus évente 1-1,5 métert is nőhet, ezzel szemben a tiszafa kb. 5-6 év alatt nő ugyanennyit.

 

Tuja helyett hamisciprus

Ismét egy örökzöld ciprusféle, ami tökéletes sövényt alkothat. Ágai sűrűk, tobozai kisebbek, levelei pikkelyszerűek. Hajlamos a gombásodásra, de sokkal kevésbé, mint a smaragd tuja és lehet védekezni is az esetében. A szárazságot jól tűri, viszont nem szereti, évente legalább kétszer érdemes megnyírni, így nagyjából 2-3 év alatt lesz egy tökéletes zárt, szép sövényünk.

 

Tuja helyett kínai boróka

A borókafélékről tudni kell, hogy sokkal szívósabbak, mint a smaragd tuják, kevesebb a kártevőjük is, és nem érzékenyek sem betegségekre, sem pedig a magyarországi klímára. A kínai boróka rendszeresen metszve tömött, szép örökzöld sövényt képez. Különleges hatást csempészhet a kertbe kékes-zöldes, kékes-szürkés színárnyalata, biztos nagy kedvenc lesz mindenkinél. Meleg-, és fényigényes, talajban azonban nem válogat. Egyelőre ennyi, de gondolom, hogy mindenkinek feltűnt, hogy csak örökzöldeket soroltam most fel. Nem véletlenül, készülök egy hasonló írással, ahol a lombhullatók lesznek a főszereplők, remélem, hogy elnyeri a tetszéseteket majd!

Vélemény, hozzászólás?